Tudatos vásárlás és stílustippek Szemes Nóra személyi stylisttól

Egy személyi stylist naplója

Egy személyi stylist naplója

Így vásárolj a szekrényedből!

2018. január 20. - Style&Budapest

Az új ruhatárhoz nem kell feltétlenül az üzletekben vásárolni. Sokszor elég, ha csak szétnézel a szekrényedben, előveszel régi darabokat, vagy a meglévő kedvenceket eddig ki nem próbált módon kombinálod.

szemes_nora_gardrob.png

Állsz a szekrényed előtt, és fogalmad sincs, hogy mit vegyél fel? Úgy érzed, „nincs egy göncöd sem”, holott tele a gardrób ruhákkal? Az összevisszaságban nem tudod, melyikhez nyúlj? Vásároltál már olyan holmikat, amiket szinte soha nem is hordtál? Van olyan darab a fogason, amin még rajta a címke? Egy személyi stylist abban is sokat segíthet, hogyan vásárolj a szekrényedből. Fedezd fel a ritkán, vagy sosem viselt darabjaidat!

Valószínűleg ott lapulnak a szekrényedben a legjobb alapdarabok, amiket kiegészítve mindig az alkalomhoz illőn tudsz öltözködni. Ezzel jelentősen le lehet csökkenteni a fölöslegesen megvásárolt újabb ruhák számát - és a vásárlások költségét.

Mi történik a gardróbrendezésen?

Nálam ez úgy néz ki, hogy a gardróbrendezés során részletesen átnézzük szekrényed tartalmát. Elmondom melyik darab áll jól, melyik nem és miért. Ez persze hosszú órákig is eltarthat, kinek hány darab ruhája van. Úgy tudod kiszámolni, ha megszámolod hány darab ruhát/cipőt/táskát/ékszert/kabátot kell átnézni, és felszorzod 1-2 perccel darabját.

Általában mindenki alábecsüli ezt a mennyiséget és a rá szánt időt.

Eközben összeválogatjuk az egymáshoz illő darabokat. Kombináljuk a színeket és igyekszünk megtalálni az életstílusodnak megfelelő összeállításokat. Szetteket akkor tudunk csinálni, ha vannak ahhoz megfelelő darabjaid! Ha nincsenek, úgy szettek sem lesznek, mert bár két számodra rossz darabból is fel lehet öltözni, azért ahhoz valljuk be, nem kell személyi stylist :).

Van az a gardróbrendezés is, amikor a közös vásárlásunk után csinálunk szetteket, és akkor hirtelen összeáll a kép, ami számodra teljesen kaotikusnak tűnt. Bár mondtam a vásárlásnál, hogy hidd el, nagyon jól kombinálhatóak a darabok, de akkor érted meg és látod, hogy valóban. Lesz róla fotódokumentációd is, hogy ne felejtsd el. Ezt se becsüld alá időben, erre is szükséges az a 3 óra.

A tévéműsorokban mindig kidobják a „rossz ruhákat”, te is így csinálod?

Nem, nem fogjuk kidobálni az összes ruhádat. Rendet teszünk, és átláthatóvá változtatjuk azt, ami ma rejtélyes káosznak tűnik. Megnézzük, hogy mi az, amivel érdemes kiegészíteni a meglévő ruhatáradat - és ha akarod, ezeket együtt meg is tudjuk venni.

szemesnora_blog_gardrob.jpg

Hogyan készüljek elő a gardróbrendezésre?

Ha választhatunk, akkor érdemes olyan időpontra tenni a gardróbrendezést, amikor sok természetes fény áramlik az adott helyiségbe ahol a rendezés történik. Nyilván ez attól is függ milyen fekvésű a lakás.

Általában a kanapéra/franciaágyra, némely esetekben az ágyra/padlóra pakoljuk ki a szekrény tartalmát. Ha van egy nagyobb helyiséged, ahol átláthatóak a darabok, az szuper. Jó, ha van egy egész alakos tükröd a közelben, hogy lásd magad.

Van, aki hosszú évek óta nem rendszerezte a szekrénye tartalmát, és már maga sem emlékszik, mi van a gardróbja mélyén.

Felgyorsítva a folyamatot, érdemes a találkozónk előtt átnézned a teljes szekrény tartalmát. Ami már hosszú évek óta kicsi/nagy, nem szereted, sosem hordtad, ódivatú vagy nagyon használt, azt érdemes külön válogatnod, hogy ne menjen el külön idő azoknak a daraboknak az egyenként való átnézésével, melyek felett eljárt az idő. Természetesen átnézhetjük együtt is, ha nem tudod eldönteni, ám érdemes előre felkészülnöd egy gyors fejszámolással vajon van-e esély rá, hogy 180 perc alatt végzünk a szekrény teljes tartalmával (1-2 perc/darab, ha nagyon gyorsan szelektálunk).

Időben hatékonyabbak vagyunk, ha meg tudod oldani, hogy előkészíted a szekrényed tartalmát mire megérkezem, így nem megy el idő a kipakolással. Cipők dobozból/cipőtárolóból kivéve szépen egymás mellett, ékszerek/kiegészítők egy helyen, kabátok szintén a közelben. Ruhák épp nem mosásban, hogy lássunk egyszerre mindent. Jegyzetfüzet és toll a jegyzeteléshez. Szuper, ha van egy fehér fal vagy semleges háttér, ahol tudunk szetteket fotózni, ha odajutunk. Ez az ideális, aztán, ha nem sikerül az előkészület, az sem baj, akkor úgy csináljuk.

Ha kíváncsi vagy, mit lehet kihozni a ruhatáradból, és úgy érzed, szükséged van segítségre, keress bátran! Vedd fel velem a kapcsolatot a honlapomon vagy a Facebook-oldalamon! Napi vásárlás tippekért, stílustippekért csatlakozz a Facebookon az általam vezetett zárt csoporthoz.

Legyen szép napod!

Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyistylist.blog.hu/api/trackback/id/tr4813590733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása