Tudatos vásárlás és stílustippek Szemes Nóra személyi stylisttól

Egy személyi stylist naplója

Egy személyi stylist naplója

Rejtett kincsek nyomában, avagy miért érdemes turkálóba járni

2018. augusztus 30. - Style&Budapest

A turkáló sokak számára az utolsó hely, ahol jó minőségű ruhadarabokat keresnének. Ott azok a ruhák landolnak, amik senki másnak nem kellenek, olyanok járnak oda, akiknek nincs „rendes” ruhára pénze, és még sorolhatnám a tévhitek tömkelegét, melyek sajnos még mindig elég elterjedtek. “Nem szeretem mások levetett darabjait hordani” – hallom sokszor ezt az ellenérvet is. Ebben a bejegyzésben szeretnék eloszlatni pár gyakori félreértést a turizással kapcsolatban.

turi.jpg

Bár elsőre furcsának tűnhet ez a kijelentés, de egy turkáló végső soron olyan mint egy pláza: rengeteg márkát és különböző kategóriájú ruhadarabot találhat, aki időt szán a válogatásra. Ám van egy nagyon fontos különbség: alig van árbeli differencia a felső kategóriás termékek és a „no name” darabok között.

Ennek ellenére turkálóba nem csak azért érdemes menni, mert olcsóbb. Bár tagadhatatlanul ez is egy fontos szempont, de ez egymagában nem lenne elég. A turizás mellett szóló legfőbb érv, hogy szélesebb és különlegesebb a kínálat, mint egy plázában. Míg az utóbbiban nem biztos, hogy van olyan méretű, színű vagy fazonú ruhadarab, amit vásárolni szeretnél, mivel a turkálók sokkal bővebb választékkal rendelkeznek, a nagy számok törvénye alapján több mindent találhatunk, ami tetszik és jól is áll.

Ritka márkák, hiánycikkek

Gyakran olyan márkák is előfordulnak a turkálókban, amik a magyarországi üzletekben aligha. Ilyenek például a Monsoon, az Oasis, a River Island, a Ted Baker vagy a Warehouse. Azon túl, hogy itthon kuriózumnak számítanak, ezek a ruhadarabok rendkívül jó minőségűek is, így sokkal lassabban használódnak el. (Ha szeretnél többet megtudni a tervezett elavulásról, gyere el a workshopomra!)

blur-1850082_1920.jpg 

A széles választék további kellemes velejárója, hogy a plázákban „hiánycikknek” számító ruhadarabokra is könnyebben rátalálhatsz. Tapasztalatom szerint például manapság elég nehéz csinos egyberuhát találni az üzletekben. A turkálókban viszont meglepően bő a választék ezekből, és ha alkalmi ruhára van szükséged, akkor is érdemes egy-két turkálóban körülnézned, hiszen egészen különleges darabokat találhatsz a bolti árak töredékéért.

De hisz ez nem is használt!

A legelterjedtebb tévhittel ellentétben a turkálókban rengeteg az olyan áru, ami egyáltalán nem használt! Ennek az egyik oka, hogy a nyugat-európai vásárlási szokások eltérnek a mieinktől. Vegyük például az angolokat, hiszen itthon a turkálók készleteinek többsége Nagy Britanniából érkezik. Egyrészt a csatornán túl olcsóbban jutnak hozzá a ruhákhoz, másrészt arányaiban magasabb az átlagfizetés is, mint Magyarországon, így sok olyan darabot is megvesznek, ami aztán a szekrényben landol, és egyszer sem viselik.

A másik ok az, hogy a nagyobb külföldi turkáló-láncok felvásárolják a ruházati szaküzletek megmaradt készleteit, és ezeket terítik a boltjaikban. Ezért találkozhatsz gyakran címkés ruhákkal, melyek – méretüket leszámítva - teljesen egyformák.

Ha megjött a kedved a turizáshoz, olvasd el a következő bejegyzésemet is, amiből megtudhatod, miért érdemes megtanulni hogyan válogass egy turkálóban, és hogy mi a különbség egy turis workshop és stylisttal történő turiban vásárlás között!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyistylist.blog.hu/api/trackback/id/tr9714212079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása